Tukang Skodeng!!

Click HERE to see promo!

Wednesday, 20 March 2013

Air Legislation | Undang-undang Udara

Selamat sejahtera ke atas kamu.. Assalamualaikum semua.. Hamboih, formal uols macam nak berucap pulak! Hmmmmm... Haih... Hela nafas panjang kejap.. *penat kot! Ni I nak tanye ni, dah lama erk Murni tak hupdate belog?? Hmmm... Mungkinlaa kot kann sebab sejak akhir-akhir ni I agak busy cket.. Sorry sangat, memang takde masa.. Cer tanye fiance I bape lama I tak ngadap muke die.. I asyik ngadap buku and buku and buku and buku lagii and lagi... *bunyi macam busy sesangat kannn~ sekarang ni pulak tengah sibuk prepare nak buat assessment air legislation which is one of the requirement before I nak dapat basic license.. Eh! Janganlaa buat muke blurrrr.. Murni tau mesti korang tak tahu amende Murni cakap ni.. Chop!! Hari ni Murni nak cite sedikit sebanyak tapi takdelaa banyak pown berkenaan dengan topic kat atas tu takkan nak divert pulak kan.. Topic lain cite lain.. Dah macam tutttt laaa plak.. Tak nak laa mention. Nanti ramai yang terasa. Hihi~ So bab basic license tu nanti Murni cite kat entry akan datang wokeh! Sabar yea~

Eh! Dah nak start cite ni, amik perhatian tau.. Korang mesti pelik apahal kat udara pown ade undang-undang.. Mane ade penduduk kat udara.. *macam kayangan gitu.. Law untuk burung burung ke?? Pelik, pelik... Ni yang Murni nak bagitau ni korang... Actually, dis law bukan untuk binatang or layang layang or worst case orang ingat untuk orang kayangan agaknye BUT it is for aircraft or nama glamor die kapal tobang or orang sarawak panggil belon yang merentasi udara.. Haaa... Dapat bayangkan tak? Sebagai operator macam company Murni which is MAS, mereka perlu dapat kebenaran dari pihak Department Of Civil Aviation (DCA) sebelum beroperasi membawa penumpang untuk ke destinasi tertentu dengan menggunakan aircraft.. Banyak jugak laa certificate/approval yang kami kene mintak dari DCA ni. Korang nak tau tak, kapal terbang tu sendiri ade surat beranak tau! Haaaa~ Plus ade no plat untuk setiap kapal macam kete jugak.. Tak tahu kan.. Ni murni nak bagitaulaaa ni.. New knowledge for uols. Kat sini Murni just cerita very general laa but actually banyak lagi benda pasal air leg ni.. Murni ni memang sangat lemah bab-bab law ni.. Murni tau bukan Murni sorang je yang kureng suke. Hihi. Neway, wateva it is by hook or by crook i've to study bout dis in order for me to become an engineer.. Susah kan? Dahlaa nak blaja pasal system kapal lagi, company procedure lagi.. Oh! Stresss~
Luckily ade insan pendorong dan pemberi semangat pada diri ini plus dia seriously sangat memahami kerjaya Murni.. Tak payahlaa nak mention kat sini kang die kembang setaman plak and senyum sorang-sorang.. Alalaalalaaa... Sangat comot! Wekkkk~ Tak lupe jugak pada family especially ibu and ayah.. Love you both soo much!

Jap,macam lawak pown ade bile tengok topic pasal air leg tapi Murni cite cipot jerr pasal tu.. Hihi.. Jangan marah.. Ok guys, c you ols for the next entry.. Sekadar cukup syarat ntok hupdate belog jer.. Ngeee! Tunggu tau next entry pasal..... Rahsia!! Surprise!! ^_^ assalam..